Biserica "Sf. Ierarh Nicolae", or. Cricova

 

Scurt istoric: Prima atestare documentară a existenţei unui sfînt locaş în oraşul Cricova datează din 1794 - biserica cu hramul  ,,Sf.Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

După anul 1812 biserica îşi schimbă hramul in cinstea ,,Sf.Arhanghel Mihail”, iar ca preoţi slujitori sunt amintiţi Grigore Leca şi Gheorghe Midoni.

În anul 1850, loan Afanasiev Porosici este numit preot paroh al bisericii ,,Sf. Arhanghel Mihail” în locul tatălui său decedat.

După această data în documentele de arhivă nu întîlnim informaţii referitoare la această biserică. Însă, conform ziarului ,,Noutăţi din regiunea Basarabiei”, biserica din nuiele de pe moşia Cricova, a existat pînă în anul 1897 cînd a ars totalmente.Locul unde a existat vechea biserică este pe teritoriul bisericii actuale.

La 22 mai anul 1931 la sărbătoarea „Mutarea Moaștelor Sf.Ierarh Nicolae" Mitropolitul Gurie-Grosu sfinţeşte locul viitoarei biserici cu hramul „Sf.Ierarh Nicolae", punînd prima piatră de temelie pe teritoriul şcolii primare.

Din amintirile lui Ursu Elifir, fiul unuia dintre membrii comitetului de construcţie, putem relata,că la 1940 biserica era construită pînă deasupra geamurilor.

Între anii 1941-1944 sunt ridicate şi turnurile bisericii, care erau din lemn de salcîm îmbrăcate cu ţiglă metalică.

În anul 1944 cu venirea armatei sovietice lucrările în biserică au fost stopate, iar despre soarta preotului Valeriu Zavalniţki nu se cunoaşte nimic.

În anul 1959 hramul satului Cricova este trecut de la 22 mai „Sf.Ierarh Nicolae" la data de 7-8 noiembrie şi coincidea cu  Revoluţia  din octombrie şi sărbătoarea „Sf.Mc Dimitrie".

În 1993, la iniţiativa unui grup de credincioşi în frunte cu Ursu Elifir, Gilcă Natalia, Bradu Eufrosinia, Consiliul orăşenesc Cricova a retrocedat clădirea bisericii spre închinarea credincioşilor ortodocşi. Tot în acel an au început lucrările de reconstrucţie a bisericii cu aportul preotului paroh Vasile Trofim şi a comunităţii, care au durat pînă în 1996.

Sărbătoarea hramului a fost preschimbată la data de 22 mai în anul 2001, graţie strădaniei fostului  preot paroh Andrei Branişte şi a comitetului bisericesc, cînd a avut loc prima sfinţire cu hramul „Sf.Ierarh Nicolae" a bisericii şi a sfintului Pristol.

La data de 26 septembrie 2014 a fost numit de către ÎPS Vladimir, preot paroh, preot Nicolae Andrieș.

La inițiativa preotului paroh Nicolae Andrieș, în anul 2016 a început construcția unui complex creștin-ortodox care include: paraclisul, școala duminicală și sala de mese de binefacere.Totodată, preotul Nicolae Andrieș este și președinte al sectorului Sinodal, activitate pastorală în instituțiile penitenciare.

Adresa juridică a biseriii: or. Cricova, str. Chişinăului 65, preot paroh Nicolae Andrieș, tel.: 060053420

 

    Biserica de lemn din Cricova „ Sfântul Preacuvios Alexandru de Svir”

Piatra de temelie a Bisericii de lemn din Cricova a fost Sfințită pe data de 18 iulie 2016 cu hramul în cinstea Sfântului Preacuvios Alexandru de Svir.

Sfântul Locaș este construit din stejar adus din codrii Moldovei, iar lucrările au fost coordonate de meșteri consacrați din Maramureș . Lucrările au durat timp de 5 ani ( 2016-2021).

  Sfantul Preacuvios Alexandru din Svir, ocrotitorul Sfântului așezămînt a viețuit intre anii 1448-1533, fiind singurul sfânt cunoscut care s-a învrednicit a vedea Sfânta Treime, precum odinioară Dreptul Avraam. Sfântul Alexandru in anul 1493 a construit o biserică de lemn pe locul arătării Dumnezeieștii Trinități. Biserica este construita din lemn anume in amintirea Arătării Sfintei Treimi Sfintul Alexandru. Lemnul este un material viu , așa cum Dumnezeu este veșnic viu în cer și pe pămînt, precum viu trebuie sa fie Dumnezeu și în sufletul omenesc prin credință și faptă.

Sfințirea Sfintei Biserici și a Sfântului Prestol au avut loc pe data de 12 septembrie 2021 arunci cînd se sărbătorește și hramul Sfântului Locaș.

Pe data de 5 decembrie 2021  au fost adusă o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Alexandru . Deasemenea în biserica se păstrează doua icoane făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului din Ierusalim și icoana Sfintei Fericite Matroana .

In prezent, este cea mai mare biserica de lemn de stejar din tara.

Adresa juridică : or. Cricova, str. Chișinăului 18,  Preot paroh- Protoiereu Mitrofor Andrei Percic, tel. 069892891